Mathe-thumb

Mathé Valks

Toetsen, (bas)klarinet, saxofoons, gitaar, didgeridoo, djembé, accordeon, fluiten, zang.
Laten we elkaar vinden, daar, voorbij de woorden, op dat nieuwsgierige avontuur van klank, ritme en beweging.

Ik weef mijn leven en laat me ook graag weven, gaandeweg, in en uit alle (klank)kleuren, in en uit de maat. Muziek is mijn thuis, instrumenten zijn mijn speeltuig, zo ben ik iedere dag ook weer dat onbekommerde kind. Ik heb daar mijn bestemming wel gevonden, maar mijn beroep blijft wat ongewis. Ben ik muzikant, muziektherapeut, docent? Zanger, pianist, blazer of gitarist? Klassiek, jazz, wereld, kleinkunst of trance? Ik volg maar dat pad dat blijkbaar in mijn dromen uitgestippeld is in het rotsvaste vertrouwen dat ik wel zal leren wat ik nog niet kan, zo blijf ik ook altijd die onbegrensde 17 jarige.

Dans is nog zo’n passie: wild, vrij, grenzeloos, stil, klein en oneindig groot. Mijn lijf dat dan gewoon niet moe wordt, meegevoerd op golven, hoger en hoger en daar dan dat ontmoet wat alles (en iedereen) verbindt. Uitzinnig zijn en intiem met mijn kwetsbaarste ikken.

Bij de Huilende Wolven komt hij uit, mijn liefdevol gekoesterde grote wens om te spelen voor en met dansende mensen. Midden tussen dat grote gebeuren te mogen klinken, te raken, te reizen, te razen, te reiken, te slaan, te strelen, te zuchten en te schreeuwen……

Behalve spelen met de Huilende Wolven doe ik ook nog wel andere dingen…….

Zo ben ik veel en vaak en graag vader, huis/klusjesman en echtgenoot. Drie prachtige, stralende kinderen, een lieve mooie vrouw en een oud (maar trots) huis. Ik werk 2 dagen in de week in dienstverband bij Liberein (Enschede) als muziektherapeut in de zorg voor mensen met een geheugenstoornis en psychiatrische/neurlogische problemen.

En verder heb ik mijn eigen muziek praktijk als zelfstandige, “Vrij Spel” (zie hieronder). Ik geef daar les, muziektherapie en begeleid het maken van eigen liedjes bij een cabaretvereniging aan de Universiteit Twente.

In de tijd die overblijft speel ik veel piano en gitaar. Ik zing daarbij de liedjes van liedjes schrijvers die ik erg goed vind, het liefst in veel verschillende talen en stijlen. Het uit mijn hoofd leren van de teksten is de laatste jaren een nieuwe hobby. Als je wilt luisteren naar wat voorbeelden:

    Soundcloud Mathé Valks

Ook  geef ik graag ligconcerten, ik heb een opleiding Tibetaanse klankschalenmassage bij Hans de Back gevolgd en combineer de schalen met heel veel andere prachtige instrumenten zoals harp, gitaar, rainmaker, oceandrum, sjamanendrum, gong, stem, didgeridoo en indiaanse fluit. Tijdens zo’n concert kun je in een heel diepe ontspanning komen waarbij je nog net wakker blijft (meestal). De trillingen doen hun werk en zo kan er genezing plaatsvinden en onderbewuste boodschappen kunnen zich aan je openbaren. En dat alles terwijl je zacht en warm onder een deken ligt!

Tenslotte bied ik een door mezelf ontwikkelde workshop “Voice Dialogue / Voice Drama in Muziek” aan. Ik heb de opleiding gevolgd bij Lex Mulder en Berry Collewijn en vervolgens in mijn eigen muzikale vorm gegoten. Heel beknopt samengevat ontdek je tijdens zo’n workshopdag het spel van de dominante en verdrongen “ikken” die jou maken tot wie je bent. Door ze aan het woord, en vooral aan het spelen te laten, ervaar je de wonderlijke, veelkeurige, verrassende persoon die jij bent en de kracht van jouw Bewuste Ego die zelf de keuzes kan maken.

Muzikaal ligconcert van Haag tot Wal Festival (vanaf minuut 36)

 

Vrij Spel, Muziekles (maar dan anders…) 

Wil je vrij leren spelen op een muziekinstrument (of meerdere muziekinstrumenten)?
Uit het hoofd spelen, improviseren, op het gehoor (mee)spelen of liedbegeleiden.

Wil je je stem ontdekken en vrij / expressief gebruiken?
Zingen met je hele lijf, je eigen geluid ontdekken, stemimprovisatie, een zelfgekozen repertoire opbouwen .

De muziekpraktijk “Vrij Spel” verwelkomt musici en zangers/zangeressen, ervaren of beginnend (ook kinderen), die geen zin (of mogelijkheid) hebben in altijd maar bladmuziek, etudes, toonladders en het eindeloze oefenen. Ontspannen spelen of zingen, ontdekken waar jouw talent ligt en welke muziek al direct tot jouw mogelijkheden behoort. Het eindresultaat is natuurlijk interessant maar veel belangrijker is het genieten, het doen.

Het accent zal liggen op het gebruiken van je instrument of stem als een middel om je te uiten, zonder altijd maar het gevoel te hebben dat je eerst nog heel veel moet leren. In de les ben je vooral veel aan het spelen, daarbij word je door mij begeleid op piano, slagwerk of gitaar, Daaruit vloeien dan vanzelf nieuwe ideeën voort waarmee je je thuis kunt bezighouden (eventueel aan de hand van geluidsopnamen uit de les).

Improvisatie kan daarbij een leuke en effectieve manier zijn om in te zien dat jouw eigen, mooie muziek altijd voor het oprapen ligt. Je ontdekt het muzikale voorstellingsvermogen als inspiratiebron en leert die om te zetten in klanken.
Voor de instrumenten klarinet, saxofoon, gitaar, accordeon, blokfluit, piano, keyboard, drums en voor zang is er ook de mogelijkheid tot aandacht voor de meer technische aspecten. Voor andere instrumentalisten staat de muziekpraktijk “Vrij Spel” natuurlijk ook open, al dan niet als aanvulling op elders/eerder gevolgde muzieklessen.

Lessen vinden naar believen wekelijks,  eens in de twee weken of eens per maand plaats en duren een halfuur tot 1 ½ uur
Lijkt het je wat?
Kom dan eens proberen,
Mathé Valks, gediplomeerd musicus, muziekdocent & muziektherapeut.

Voor informatie, bel “Vrij Spel”

  • E-mail: mvalks@kpnmail.nl
  • Telefoon: 06 29211619

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

COPYRIGHT © 2017 DE HUILENDE WOLVEN